Bezichtiging
Tip 1: De vragenlijst B
Bij de verkoop van de woning stelt de verkopend makelaar vragenlijst B voor kandidaten beschikbaar. Hier staan relevante zaken op welke zijn beantwoord door de verkoper. Denk hierbij aan de WOZ- waarde, energielasten en bijzonderheden. Verder is er een lijst van zaken beschikbaar waarop staat wat verkoper meeneemt, achter laat of ter overname aanbiedt. Het is voor uw algemene beeld erg fijn als u vooraf al op de hoogte bent van deze zaken. Vanzelfsprekend spreekt uw aankoopmakelaar de stukken met u door.
Tip 2: Maak een checklist
Maak voorafgaand aan de bezichtiging een lijst met punten waar je meer over te weten wilt komen. Zo weet je waar je op moet letten bij het bezichtigen van een woning.
Tip 3: Bezichtiging Moment
Wij plannen bij voorkeur een bezichtiging overdag. Bij daglicht krijg je een goede en eerlijke indruk van de woning. Tevens is de bouwkundige staat bij kunstlicht minder goed te beoordelen.
Tip 4
Kijk zelf goed rond
Laat je tijdens de bezichtiging niet te veel misleiden door de verkoop makelaar. Uw aankoopmakelaar kijkt kritisch met u mee, maar kijk ook zelf goed rond. Soms is het prettig om even op de bank te gaan zitten om extra beleving op te doen. Ga je meerdere huizen bekijken? Vergelijk deze dan op dezelfde punten.
Tip 5
Maak foto’s en neem zaken op
Maak foto’s tijdens de bezichtiging. Uw aankoopmakelaar vraagt voor u toestemming aan de verkopend makelaar en/of de verkoper of dit mag. Aan de hand van uw foto’s kunt u thuis nogmaals evalueren wat u van de woning vind. Uw aankoopmakelaar heeft verder een lasergestuurde afstandsmeter bij zich. Hiermee kunnen op verzoek ruimtes worden opgemeten.
Tip 6
Visualiseer
Let tijdens een bezichtiging niet te veel op de meubels en de inrichting van de woning. Belangrijker is om een goede indruk te krijgen van de ruimte zelf. Passen je meubels en spullen in de ruimte? Is de indeling van de woning goed? Wil je het zo laten of moet je verbouwen? Probeer te visualiseren hoe u het wilt hebben.
Tip 7
Controleer de staat van onderhoud
Uw aankoopmakelaar let tijdens de bezichtiging goed op de bouwkundige staat van de woning. Kijk ook zelf goed wat u opvalt en waar u prioriteit aan stelt. Bedenk dat achterstallig onderhoud kosten met zich meebrengt. Uw aankoopmakelaar kan vaak zelf een indicatie maken voor verbouwingskosten en kan tevens voor u offertes aanvragen bij erkende (bouw-gerelateerde) partijen.
Tip 8
Vergeet uw onderzoeks plicht niet
Als koper heb je een onderzoeksplicht. Waar je twijfelt of moet twijfelen dienen vragen over te worden gesteld bij de verkopende partij. De verkoper heeft een mededelingsplicht. Soms betekent het dat de koper een deskundige moet inschakelen. Uw aankoopmakelaar zal bij een zelfstandige woonruimte altijd een bouwkundige inspectie adviseren. Uwaankoopmakelaars.nl voert tevens gedurende de inspectie een meeloopkeuring uit om een goede indruk van de woning te krijgen en een inschatting te kunnen maken van de te verwachte onderhoudskosten.
Tip 9
Controleer staat van aanwezige apparatuur
In iedere woning is apparatuur aanwezig. Denk aan keukenapparaten, de centrale verwarming en mechanische ventilatie. Naast planmatig onderhoud is ook consequent onderhoud van belang. Door de onderhoudshistorie na te gaan, kan er een betere inschatting gemaakt worden van de verwachte levensduur. Uw aankoopmakelaar achterhaalt tevens of dat de opgegeven bouwjaren kloppen.
Tip 10: Onderzoek de nabije omgeving
De omgeving rondom uw nieuwe woning heeft veel invloed op het woongenot. Het is aan te raden om, voordat u een bezichtiging plant, zelf in de wijk een wandeling te maken, zodat u een indruk krijgt van de buurt. Let hierbij op voorzieningen in de directe nabijheid, mate van verkeer en afstanden tot uitvalswegen.
Nieuws – Houd onze social media in de gaten voor meer nieuws!
Vrijblijvend Advies?
Wij bellen je terug.
Aanhuur
Designed on Marss