U heeft de keuze gemaakt om te gaan huren
Op deze markt is er een groot speelveld met veel verschillende partijen. Zo zijn er meerdere soorten huurwoningen op de markt waar u terecht kunt: de sociale huurwoning en de huurwoning in vrije sector. Deze sectoren kennen verschillende eisen en huurgrenzen
Sociale huur
De sociale huur verschilt op veel vlakken van een huurwoning in de vrije sector. Sociale huur verloopt via een woningcorporaties zoals WoonFriesland of Elkien. Ook kent deze vorm van verhuur een begin huurprijs die lager ligt dan € 752,33 per maand. Door deze prijs is huurtoeslag (afhankelijk van de leeftijd) bijna altijd mogelijk. Een huurder die bij een woningcorporatie mag niet teveel verdienen, de woningen zijn namelijk vaak bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Op deze manier blijft het speelveld hier gelijk.
Huur vrije sector
De huur in de vrije sector hoeft aan veel minder regels te voldoen. Zo is er geen maximale huurprijs en kan de verhuur zowel particulier als door een woningcorporatie verzorgd worden. Inkomensgrenzen zijn er bij de vrije sector niet. Echter leidt de vrijheid in huurprijs er vaak toe dat huurtoeslag niet mogelijk is. Dit komt omdat de huurprijs voor huurtoeslag niet hoger mag liggen dan € 752,33. Ligt de huurprijs boven dit bedrag? Dan heeft u geen recht op huurtoeslag.
Waar moet u op letten?
Als huurder dient u met veel verschillende dingen rekening te houden. Denk aan bijvoorbeeld verschillende contracten of verzekeringen, of de hoogte van uw inkomen en borgsom. Meer informatie over de belangrijke punten van het huren van een woning vindt u hier: waar op letten bij uw huurwoning
Huur bescherming
In beiden sectoren (vrije- en social huur) hebben huurders zogeheten verhuur bescherming. Dit houdt in dat de verhuurder de huur van het pand niet zomaar mag opzeggen zonder wettelijk geldige reden. Enkel de rechter kan een eind maken aan de relatie tussen u en de verhuurder.
Bij tijdelijke huur
Heeft u een huur afgesloten met een tijdelijke huur, dan heeft u minder verhuur bescherming. De verhuurder moet dan wel op tijd een herinnering sturen van de einddatum van het afgesproken contract. Dit moet 1 tot 3 maanden voor de einddatum van het huurcontract liggen en dient schriftelijk te gebeuren.
Hier doen wij het voor
Bekijk onze google reviews.
Uwaankoopmakelaars
Wij zijn aangesloten bij:
Vrijblijvend Advies?
Wij bellen je terug.
Aanhuur
Designed on Marss